Viquilletra 2017-18. Una Viquilletra de tràiler!

Fòrum de dubtes/Arxiu/2010-11

De Viquilletra
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Arxiu del Fòrum de dubtes: aquesta era la pàgina del Fòrum de dubtes de Viquilletra durant el curs 2010-11. que ha estat substituida per Fòrum de dubtes

Pengeu aquí els vostres dubtes!


Dubtes generals

En aquest espai, les persones participants en la Viquilletra pengen els seus dubtes. La resta de membres del projecte col·laboren i els ajuden a resoldre'ls.

Creació del compte i registre

  • Cal que cada grup es doni d'alta a la viquilletra amb un nom i compte propis?

Sí. Cada grup ha de tenir la seva plana i compte propis, i afegir-se al llistat que trobarà a Presentacions de tots els grups.

  • El compte és col·lectiu del centre?

No. El compte que crea cada grup és individual, independentment que els grups pertanyin a un mateix centre.

  • Ens hem registrat, tenim un compte, però ara no sabem què hem de fer

Després de registrar-vos, haurieu de seguir aquestes passes:

  1. Entreu a la plana Presentacions de tots els grups. Allà feu "modifica" i hi afegiu aquesta ordre, a sota del darrer grup: *[[nom del meu grup]]
  2. Deseu la pàgina.
  3. Us hi apareixerà un enllaç en vermell. Hi feu clic. Se us obrirà una plana que serà la vostra. I allà ja podreu penjar tot el que vulgueu!
  • Què fem si pengem una activitat i no ens hem recordat d'identificar com a grup?

És important registrar-se abans d'editar la Viquilletra. D'aquesta manera els vostres treballs sempre seran fàcilment identificables. Us suggerim, doncs, que comproveu sempre si les vostres activitats duen el nom del grup al títol.

  • Tenim problemes per penjar la nostra entrevista a l'Aneris. El nostre compte ha estat esborrat, no sabem ben bé per què, ens en creem un de nou?

Si, per qualsevol motiu, teniu problemes per editar la Viquilletra amb l'usuari que us vàreu crear, podeu crear-vos-en un de nou. Segons ens consta, el nom del vostre usuari és: Pìñols. Mireu d'introduir-lo exactament així, tot respectant les majúscules i l'accent obert a la "i". Per una altra banda, recordeu que disposeu, opcionalment, de diferents comptes Viquilletra per penjar els vostres treballs (veieu una mica més avall). Els vostres professors us facilitaran l'usuari i la password.

Activitats

  • L'activitat col·laborativa és fer un comentari d'una tasca realitzada per un altre grup?

Aquesta és una de les possibilitats però hi ha moltes més opcions. Si entreu a: Presentació de les activitats, veureu que cadascuna d'elles està enfocada de dues maneres: com activitat grupal o bé com activitat col·laborativa.

  • On pengem les activitats col·laboratives que són un comentari al treball dels companys?

Podeu penjar els comentaris a les planes de les activitats dels altres companys, sota el títol "Els altres grups comenten". Aquí teniu un parell d'exemples: comentari a una entrevista i còmic basat en l'activitat "la vida oculta de...".

  • Com a activitat col·laborativa podem fer un còmic a partir de "La vida oculta de..."?

Sí, cap problema!

  • Hem penjat una activitat i ara no la veiem. Què podem fer?

Tot el que entreu a la Viquilletra queda registrat i es pot consultar a través de l'enllaç "canvis recents" que trobareu a la columna esquerra de la pàgina. Com veureu, des d'allà podreu accedir als darrers canvis desats al viqui.

  • On podem trobar les dates dels lliuraments de les activitats?

A la plana principal de la Viquilletra disposeu d'un calendari amb totes les dates clau (inici activitats, lliuraments, cloenda...).

  • On i amb quin nom pengem les nostres activitats?

Tots els projectes que es generen en les activitats proposades, en diferents formats (text, àudio, vídeo), es publicaran dins de la Viquilletra, en la pàgina dedicada al personatge o a la obra concreta. La pàgina portarà el nom del personatge i l'obra, per exemple: [[Alba-Mecanoscrit del segon origen]]. Si esteu editant una pàgina dedicada a una obra, haureu d'indicar també el nom i cognom de l'autor, per exemple: [[Mecanoscrit del segon origen-Manuel de Pedrolo]]. Les vostres activitats aniran enllaçades dins d'aquestes pàgines de personatge o obra. Per exemple, si heu fet una entrevista a l'Alba, la penjareu a la plana "Alba-Mecanoscrit del segon origen" tot posant aquesta etiqueta [[Entrevista a l'Alba, per Les lletres grogues]], que és la plana on hi haureu encastat la vostra activitat.

  • Hem fet un anunci de La pell freda però no veiem la plana per penjar-lo.

Vosaltres mateixos podeu crear les planes que encara no estiguin obertes. Si heu fet l'anunci de La pell freda, haureu de crear una nova plana amb l'etiqueta [[Anunci de La pell freda, per "nom del grup]], tal com s'indica a l'ajuda per a l'edició de l'espai viqui.

  • Què podem fer com a activitat col·laborativa si no hi ha cap grup que treballi el llibre que hem triat al nostre centre?

En aquest cas es poden presentar tres activitats de grup.

  • Els grup del meu centre poden treballar un mateix personatge?

Si es donés el cas, els grups poden repetir personatge. Tot i així, us encoratgem a tractar el màxim número de personatges possibles. Això farà les activitats més riques i engrescadores.

Edició

Recordeu que teniu un espai d'ajuda per a l'edició de l'espai viqui amb exemples i indicacions detallades.

Àudio

  • Hola bon dia, som el grup Crescendo de l'Institut Vallès de Sabadell. Nosaltres com a segona activitat vam decidir fer una entrevista, però no sabem com penjar-la, ja que és un audio i pel youtube no sabem com fer-ho. Ens podríeu especificar com l'hem de penjar?

Per penjar àudios a la Viquilletra, primer els haureu de penjar a la xarxa. Podeu fer servir un dels servidors més utilitzats per a penjar arxius d'àudio, que és Ivoox. Un cop hi tingueu penjat el vostre àudio, per encastar-lo a la Viquilletra només haureu de fer el mateix que amb els vídeos: copiar el codi "embebed" o "comparteix" i afegir-hi les etiquetes d'inici <html> i de final </html>.

Teniu més informació a Ajuda per a l'edició de l'espai viqui.

Vídeo

  • Hem encastat el vídeo correctament però els nostres companys no el poden veure, hi surt "aquest vídeo és privat". Com ho podem arreglar?

Si heu pujat el vídeo al youtube com a privat, només podreu veure'l vosaltres i les persones a qui convideu expressament (amb un màxim de cinquanta). Per solucionar-ho heu de seguir aquestes passes:

1. Feu clic a l'enllaç "Compte", situat la part dreta superior de la pàgina.

2. Feu clic a l'enllaç "vídeos pujats". Trieu el vídeo que heu pujat a la Viquilletra i feu clic a "editar" (a sota de la miniatura del vídeo).

3. Aneu a "Opcions per compartir" (a la part inferior esquerra de la pàgina) i feu clic a l'opció "públic".

  • Per practicar a la zona de proves, anem a la pàgina Zona de proves, a la pestanya modifica, i comencem a intentar penjar coses allà?

Sí. Per practicar podeu fer servir la zona de proves. Haureu de treballar a la pestanya “modifica”. En tot cas, podeu editar amb tranquil·litat directament a la vostra plana, donat que revertir el que s’ha fet malament a un viqui és molt fàcil. I recuperar-ho, també (a les pestanyes "modifica" i "historial").

  • Disposem de compte propi (usuari: Viquilletra) al youtube?

Sí. Com sabeu, abans d'encastar tots els vostres treballs a la Viquilletra els heu d'haver pujat prèviament allà on correspongui. Per això, opcionalment, teniu a la vostra dispocició comptes Viquilletra a: Scribd (pdf), Youtube (vídeos), Slideshare (presentacions i presentacions amb música), flickr (fotos), Ivoox (àudio). Demaneu-nos les dades d'accés.

  • Tenim problemes per encastar el vídeo del youtube a la plana del nostre personatge. Com ho hem de fer?

Heu de copiar el codi que proporciona el youtube i que trobareu si feu clic a "insertar" (banda dreta inferior del vídeo). Seguidament el copieu a la plana del vostre personatge i hi afegiu <html> al davant, i </html> al darrera.

Imatge

  • No podem penjar la imatge que volem. Què podem fer?

Heu de seguir aquestes passes:

1. allà on voleu encastar la imatge, heu d'escriure la següent etiqueta: [[Fitxer:nomdelfitxer.jpg]] i fer desar.

2. Us sortirà un enllaç en vermell i hi fareu clic.

3. S'obrirà una plana en què podreu cercar l'arxiu des del vostre ordinador per fer-ne la càrrega. Però ALERTA: l'arxiu que voleu pujar ha de tenir exactament el mateix nom que el nom que li heu donat a la Viquilletra.

4. Un cop fet tot això podreu veure com la imatge ja ha quedat encastada allà on volieu.

Us suggerim que seguiu les instruccions que trobareu a l'espai d'ajuda de la viquilletra. En concret aquest apartat: Com encastar una imatge

  • Per penjar una foto a la Viquilletra, primer l'hem de pujar a Commons?

Si és una imatge sense els drets reservats o vosaltres en sou els creadors, la podeu penjar directament sense fer cap procés complementari. Tot i així, si la voleu alliberar (és a dir, cedir els drets per a què altres la facin servir), es pot pujar a Commons. En aquest enllaç hi ha instruccions detallades de com carregar un fitxer a Commons.

Text

  • Tenim problemes per encastar un pdf que vam pujar a Scribd. Ens podeu ajudar?

Per encastar documents allotjats a Scribd heu de copiar el codi <embebed> d'aquest i copiar-lo a la plana de la Viquilletra que correspongui, amb les etiquetes <html> i </html> a l'inici i al principi. Podeu veure un petit tutorial de com fer-ho al'ajuda per a l'edició de l'espai viqui.

  • Estem fent un glogster i no podem posar accents i dièresi, de tal manera que no podem escriure correctament els caràcters corresponents, algú ens pot ajudar?

Glogster, per defecte, utilitza uns caràcters que no inclouen els accents i les dièresi. Per tal de poder escriure els vostres textos amb correcció, haureu de fer el següent:

  1. Aneu a l’”edit” del text que esteu escrivint.
  2. Premeu Ab1 (si us hi poseu a sobre, llegireu el text flotant: “Edit text/font/color”) Us apareixerà un quadre de diàleg amb dues opcions: “Characters” i “Fonts”.
  3. A “Characters” heu de seleccionar la segona opció: “ABcd – Latin All” i acceptar.
  4. A “Fonts” heu de seleccionar i acceptar l’única opció que hi apareix: “Arial (latin all)”.

A partir d’aquest moment podreu usar sense problemes tots els accents i dièresis que necessiteu.

Votacions

  • Hola, és l'hora de les votacions, m'agradaria preguntar qui pot votar? Poden votar tots aquells alumnes que han participat en el projecte? Professors i alumnes participants? Qualsevol persona que vulgui fer-ho? Suposo que només es pot votar una vegada?.

En aquesta primera fase (fins el 25 de maig) les votacions són obertes a tothom: professors, alumnes... i es pot votar tants cops com es vulgui. Posteriorment, serà el Professorat-Lletra qui valorarà les activitats seleccionades prèviament i proposarà els 3 millors candidats per a cada categoria. Finalment, el jurat expert decidirà els premis d’entre les 18 activitats finalistes. Si voleu més informació, podeu consultar les bases dels Premis Viquilletra 2011.