Viquilletra 2017-18. Una Viquilletra de tràiler!

Viquilletra

De Viquilletra
Dreceres ràpides: navegació, cerca

La Viquilletra és un espai wiki temàtic per compartir les lectures dels estudiants creativament, amb una metodologia pròpia d’ensenyament-aprenentatge de la llengua i la literatura basada en projectes, desenvolupada pel Departament d'Ensenyament i la UOC des de l'any 2011. La Viquilletra la construeixen col·laborativament els estudiants ( de qualsevol curs d'ESO o Batxillerat) amb el suport del seu professorat que rep l'assessorament tècnic i metodològic de les dues institucions.


Del 16 al 30 de setembre s'hi pot inscriure tot el professorat català (inscripcions aquí), balear i valencià (si sou de fora de Catalunya, inscriviu-vos aquí) que vulgui emprar aquesta metodologia de treball a les aules de llengua i literatura. Teniu més informació sobre la Viquilletra als webs de l'xtec i portal LletrA. Si teniu algun dubte o suggeriment, també ens podeu escriure a viquilletra@uoc.edu.



UNA METODOLOGIA PRÒPIA

La metodologia d’ensenyament/aprenentatge de Viquilletra parteix de diversos enfocaments pedagògics com ara l’ensenyament per competències, l’aprenentatge cooperatiu entre iguals i el treball per projectes per ensenyar i aprendre des de les TIC.

Cada curs, la classe s’organitza en grups mixtos de quatre o cinc alumnes que han de treballar de manera autònoma i coordinada per assolir un objectiu comú: la creació col·laborativa de tres projectes multimodals (un text, un àudio, un vídeo, un cartell multimèdia, etc.) que aprofundeixi en la interpretació d’un dels llibres llegits a l’aula de llengua i literatura. El fet que el projecte tingui visibilitat a internet (es publica al web Viquilletra de la UOC de manera permanent) és un element estimulant que dóna sentit a l’aprenentatge és enllà de les aules (visió sociocultural de l’aprenentatge/ensenyament).

Els projectes que l’alumnat crea s’han de basar en el conjunt d’activitats del menú inicial de la Viquilletra, de manera que es guia a l’alumnat en els objectius que ha de demostrar que ha d’haver assolit realitzant l’activitat. Si bé no es guia el “què” s’ha d’entendre d’un llibre, l’activitat marca les coordenades d’anàlisi i l’angle d’interpretació literària. L’alumnat, però, té autonomia per decidir com vol resoldre l’activitat (a través de quins recursos digitals, en quina profunditat d’anàlisi, amb quin grau d’originalitat i creativitat, etc.).

A més de les competències bàsiques comunicatives (lingüística, audiovisual, artística i cultural) i literàries, també es treballen diverses competències metodològiques com la del tractament de la informació i la competència digital, la d’aprendre a aprendre, l’autonomia i la iniciativa persona.

En aquest context pedagògic, el professor esdevé un motivador o un animador i posa en pràctica tècniques de guiatge i acompanyament (coaching).