Viquilletra 2017-18. Una Viquilletra de tràiler!

Ajuda per a l'edició de l'espai viqui: Diferència entre les revisions

De Viquilletra
Dreceres ràpides: navegació, cerca
(Com crear un enllaç extern)
(Com encastar un vídeo i altres arxius externs)
Línia 16: Línia 16:
  
 
==Com encastar un vídeo i altres arxius externs==
 
==Com encastar un vídeo i altres arxius externs==
Aquí teniu diferents [[exemples d'edició]] d'arxius de vídeo, àudio, fotografia i altres formats externs.
+
Si heu d'encastar un vídeo, Aquí teniu diferents [[exemples d'edició]] d'arxius de vídeo, àudio, fotografia i altres formats externs.
 
Recomanem que els vídeos es pengin en un servidor extern, com Vimeo o Youtube, i s'encastin dins de la Viquilletra.  
 
Recomanem que els vídeos es pengin en un servidor extern, com Vimeo o Youtube, i s'encastin dins de la Viquilletra.  
 
Recordeu que tant els servidors citats com la Viquilletra són espais d'accés públic, no pengeu imatges compromeses!
 
Recordeu que tant els servidors citats com la Viquilletra són espais d'accés públic, no pengeu imatges compromeses!

Revisió del 10:58, 27 des 2010

Trobareu un excel·lent manual d'autoaprenentatge d'edició de viquis a [1]

Com crear una nova pàgina (enllaç intern)

Per començar un nou article haureu de crear un enllaç intern al viqui. Ho podeu fer de dues maneres:

- Inserint el títol de l'article nou entre claudàtors, per exemple [[Mercè Rodoreda]]. Un cop desats els canvis us apareixerà un enllaç de color vermell si no existeix l'article, o bé un de blau si aquest ja hi és. Premeu l'enllaç vermell i comenceu a editar!

El text que poseu entre claudàtors serà el títol del nou article. Poseu un títol clar, que identifiqui l'activitat, per exemple [[Entrevista a l'Alba per l'INS Pere Pruna]]. Penseu, però, que sempre podreu canviar el nom de l'article des de la pestanya de "reanomena".

- Una altra manera de començar un article és fent una cerca al cercador de la Viquilletra. Si la pàgina encara no existeix, us apareixerà l'enllaç en vermell. Entreu-hi i comenceu a crear-la.

Com crear un enllaç extern

Si a la vostra pàgina necessiteu penjar un recurs en un format diferent del viqui (enllaç extern) o citar una pàgina web que ja existeix, és suficient amb fer un enllaç extern, indicant-ho així: [http://www.pàgina.com Nom de la pàgina]. Veieu aquest exemple: [http://www.xtec.es/ XTEC]. El resultat serà: XTEC

No us oblideu de l'etiqueta http://!

Com encastar un vídeo i altres arxius externs

Si heu d'encastar un vídeo, Aquí teniu diferents exemples d'edició d'arxius de vídeo, àudio, fotografia i altres formats externs. Recomanem que els vídeos es pengin en un servidor extern, com Vimeo o Youtube, i s'encastin dins de la Viquilletra. Recordeu que tant els servidors citats com la Viquilletra són espais d'accés públic, no pengeu imatges compromeses!

Com afegir una imatge

Primer s'ha de carregar la imatge a Commons amb llicència lliure, és a dir, cedir la fotografia o gràfic perquè tothom la pugui usar. Teniu les instruccions de com fer-ho a [2].

Després ja la podreu usar als articles a la Viquipèdia (no sempre es veuran bé en aquest wiki). Per inserir la imatge, heu de copiar [[Fitxer:Títol.ext|thumb||Peu d'imatge]], on Títol serà el nom de la imatge a Commons i .ext el seu format (.jpg, per exemple). Podeu buscar un article que contingui imatges, clicar a "modifica" i veure el codi corresponent per fer-vos-en una idea més clara

Com fer seccions de l'article

Si voleu que l'article tingui subtítols, com els que apareixen en aquestes recomanacions, només heu de col·locar el títol de la secció entre dos signes = (augmentant-los a 3 = si es tracta d'un subapartat dins d'una secció).

Com veure l'historial de cada pàgina

Cliqueu a la pestanya d'historial i veureu els noms d'usuari dels contribuïdors i contribuïdores, així podreu enviar-los missatges per comentar el contingut o la forma del que llegiu. Recordeu que és un projecte col·laboratiu, tots els articles es fan entre tots i totes!