Viquilletra 2017-18. Una Viquilletra de tràiler!

Activitat sobre El diari vermell de la Carlota de l'autora Gemma Lienas i Massot, pels Les Bonet

De Viquilletra
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Green check.svg Ramonoleana ha validat aquesta activitat.

Activitat de tipus entrevista sobre Carlota a l'obra El diari vermell de la Carlota de l'autora Gemma Lienas i Massot, realitzada per Les Bonet del centre OLEANA durant el curs 2015-16.


Entrevista de ràdio a la protagonista del llibre.

Modalitats

Escrita

Activitat escrita

—Benvinguts a 'El Consultori Vermell', hui tenim com a invitada a la Carlota, una estudiant de 1er de Batxiller, la qual a escrit el conegut 'diari vermell'. Hui ens va a parlar dels anticonceptius. Ens recomanarà els més efectius, ens contarà els seus efectes secundaris, i molt més. Be, hola Carlota, ens podries dir qual és el més senzill de aconseguir?

—Bé, el més fàcil de comprar és el preservatiu. Aquest anticonceptiu es pot comprar a qualsevol farmacia. Els venen dins d'un estoig xicotet d'alumini.

—Ens podries dir un poc quals són els avantatges i desavantatges d'aquest anticonceptiu?

—Els avantatges són molt bons, ja que el preservatiu només et protegeix de l'embaràs, sinó també de les malalties de transmissió sexual com la sida. Aquest mètode és l'únic que utilitzen els nois. De totes maneres, també hi ha preservatius femenins, però aquests els veurem més tard. Els desavantatges són els següents; com l'utilitzen els nois, es poden negar a posar-se'l perquè ‘els resta sensibilitat’ o ‘els queda petit’. També es pot trencar, i cal treure'l només acabat el coit, perquè, del contrari, el semen sortiria i de res valdria haver-ho fet amb preservatiu. Per aquesta raó n'hi ha que utilitzar més d'un mètode.

—Ja que has nomenat el preservatiu femení, ens podries parlar un poc d'ell? Perquè tampoc es parla molt d'aquest mètode.

—Clar que sí, mira, aquest preservatiu es una funda feta de poliuretà que s'ajusta a les parets de la vagina, i té dues anelles: una d'interior i altra d'exterior. Com el preservatiu masculí, aquest també protegeix contra l'embaràs i les malalties de transmissió sexual. Al contrari que l'altre preservatiu, aquest el pots traure inclús unes hores després del coit. A més, aquest mètode el pots utilitzar si la teua parella es nega a posar-se el preservatiu. També té els seus desavantatges però son pocs; és més car que el preservatiu masculí i tapa tota la vulva i el clítoris.

—I com es posa?

—És senzill; es posa a la vagina agafant l'anella interior des de la part de fora. Després, s'hi fica el dit i s'empeny dins la vagina.

—I per a què serveix l'anella exterior?

—Evita que el preservatiu se'n vagi cap a dins en mig de la penetració.

—Com el treus? Perquè deu ser un poc incòmode, no?

—També es molt senzill; després del coit, fas un parell de voltes a l'anella exterior per evitar que el semen surti, i estires d'ell per traure'l.

—Aquests dos són els més senzills però, com be has dit abans, hi ha que utilitzar més d'un mètode, no? A més hi ha gent que diu que es pot utilitzar dos preservatius, això es segur?

—No es gens segur, perquè per la fricció dels dos preservatius, es poden trencar, i sortiria tot. Si vols utilitzar més d'un anticonceptiu, deus prendre la píndola.

—Hem escoltat d'aquest mètode però, és més eficaç que els preservatius?

—De tots, sense dubte, la píndola és el més eficaç. La píndola conté hormones sintètiques com els estrogens i gestàgens. Mitjançant els estrògens, s'aconsegeix que els fol·licles dels ovaris no creixen. I els gestàgens impedeixen que s'allibere l'òvul. La píndola també produeix canvis a l'entrada de l'úter per dificultar el pas dels espermatozous.

—Es veu molt eficaç però, com tots tindrà els seus desavantatges, veritat?

—És clar! La píndola no protegeix de les malalties de transmissió sexual, per això n'hi ha que utilitzar també preservatiu. També pots augmentar de pes, sobretot els tres primers mesos de tractament. Provoca tensió als pits, nàusees, vòmits, mal de cap i goteig de sang intermenstrual. Parlant de la menstruació, un dels avantatges és que regularitza el cicle menstrual, redueix o elimina el dolor menstrual i protegeix dels quists d'ovaris.

—Ja veig que és molt bo i al mateix temps beneficiós! Però crec que hi ha altra píndola, cert? La de l'endemà. Aquesta és per casos urgents, per exemple si s'ha trencat el preservatiu o inclós si no s'ha utilitzat.

—Exactament, i no cal confondre-la amb la RU-486, ja que aquesta sí que interromp l'embaràs. Però no perquè l'interromp és la millor. Té els mateixos efectes secundaris que la píndola. Aquesta píndola es pren després del coit, impedint que l'òvul es fecunde, i no és avortiva.

—Ara que has acabat amb els més senzills, ens podries parlar dels més complexes? Com, per exemple, el DIU.

—El DIU és un anticonceptiu un poc perillós ja que si et mou de lloc, et pot arribar a crear un infecció. El metge et recomana que t'ho poses quan ja has tingut un fill, se sol posar quan estàs amb la regla.

—És dolorós? Perquè algunes persones pensen que si i els fa por posar-se'l.

—La veritat pel que tinc entés a vegades no fa mal, però tot depén de la persona i el llindar de dolor que tinga. Durant els primers dies és normal que la dona tinga molèsties i dolor menstrual, però usualment en manejable i no requerix tractament, encara que algunes dones pogueren requerir de l'analgèsic tres vegades al dia.

—Bé, Carlota se'ns ha acabat el temps,ha sigut un verdader plaer parlar amb tu i t'espere en la pròxima entrevista, perquè acabes de parlar-nos d'aquest tema tan interessant i ens contes més coses sobre la sexualitat.





Altres activitats sobre la mateixa obra


Comentaris i activitats col·laboratives

Títol: Activitat sobre El diari vermell de la Carlota de l'autora Gemma Lienas i Massot, pels Les Bonet

Encara no s'han fet activitats col·laboratives a partir d'aquesta.